Säännöt

Pohjanmaan opinto-ohjaajat ry:n säännöt

1§ YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA
Yhdistyksen nimi on Pohjanmaan opinto-ohjaajat ry. Yhdistyksen toiminta-alue käsittää Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueet. Yhdistyksen kotipaikka on Seinäjoki. Yhdistys on poliittisesti sitoutumaton.

2§ YHDISTYKSEN TARKOITUS
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia oppilaan- ja opinto-ohjauksen kehittämiseksi, ohjaajien ammattitaidon parantamiseksi ja jäsenistön yhteenkuuluvuuden edistämiseksi sekä valvoa jäsenistön yleisiä ammatillisia etuja vaikuttamalla opetusalan järjestöihin, viranomaisiin ja ohjausalan kehittämistyötä tekeviin tahoihin. Ohjausalan kansainvälisten yhteyksien ylläpito ja laajentaminen kuuluvat myös yhdistyksen tehtäviin.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää koulutusta, harjoittaa julkaisu- ja tiedotustoimintaa, edistää oppilaan- ja opinto-ohjauksen kehittämistä sekä tekee esityksiä ja antaa lausuntoja.

3§ TOIMINTAVUOSI
Yhdistyksen toimintavuosi on kalenterivuosi

4§ JÄSENET
Yhdistyksen jäseniksi pääsee jokainen opinto-ohjaajan / oppilaanohjaajan kelpoisuuden omaavan, koulutuksessa oleva, ohjausalalla toimiva tai yhdistyksen tarkoituksen hyväksi työskentelevä henkilö, jonka yhdistyksen hallitus hyväksyy jäseneksi.
Yhdistyksellä voi lisäksi olla kannatus-, opiskelija-, eläkeläis-, ja yhteisöjäseniä sekä yhdistyksen hallitus voi kutsua erityisen ansiokkaasti yhdistyksen hyväksi toimineen henkilön kunniajäseneksi.
Opiskelijajäseneksi voidaan hyväksyä ohjausalan koulutuksessa oleva, eläkeläisjäseneksi opinto-ohjaajan työstä eläkkeelle jäänyt ja yhteisöjäseneksi yhdistyksen tarkoituksen hyväksi työskentelevä oikeuskelpoinen yhteisö. Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta.
Varsinaisella jäsenellä ja kunniajäsenellä on äänioikeus. Opiskelija-, eläkeläis-, kannatus- ja yhteisöjäsenellä on kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.

5§ JÄSENMAKSUT
Varsinainen jäsen, opiskelija-, ja eläkeläisjäsen sekä kannatus- ja yhteisöjäsenen on maksettava yhdistykselle vuosikokouksessa päätetty jäsenmaksu vuosittain.
Vuosikokous määrää jäsenmaksun perimistavan. Jäsenmaksu voi olla erisuuruinen eri jäsenryhmille. Kunniajäseneltä ei jäsenmaksua peritä.

6§ YHDISTYKSESTÄ EROAMINEN
Jäseneksi hyväksytyn henkilön katsotaan kuuluvan yhdistykseen niin kauan, kuin hän kirjallisesti ilmoittaa hallitukselle tai sen puheenjohtajalle eroavansa tai ilmoittaa yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan merkittäväksi eroamisensa.

7§ TYHDISTYKSESTÄ EROTTAMINEN
Jäsenen erottamisesta on voimassa, mitä siitä on säädetty yhdistyslain 14 §:ssa. Jäsenen erottamisesta päättää yhdistyksen hallitus.

8§ TOIMINNANTARKASTUS
Yhdistyksen tilit päätetään toimintavuosittain. Ne ja yhdistyksen ja sen hallituksen ja toimikuntien kokousten pöytäkirjat on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kolme (3) viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan tulee palauttaa asiakirjat lausuntoineen hallitukselle 14 päivää ennen vuosikokousta. (Yhdistyslain 38a § Toiminnantarkastus)

9§ VUOSIKOKOUKSEN KOOLLEKUTSUMINEN
Yhdistys kokoontuu hallituksen kutsusta vähintään kerran vuodessa. Yhdistyksen vuosikokous pidetään tammi- maaliskuussa, ja kutsu kokoukseen on lähetettävä yhdistyksen jäsenille vähintään 14 päivää aikaisemmin sähköpostitse.
Vuosikokoukseen voi osallistua myös etäyhteyden kautta. Tällöin osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus on voitava selvittää tavallisessa yhdistyksen kokouksessa noudatettaviin menettelyihin verrattavalla tavalla.
Yhdistyksen ylimääräinen kokous on pidettävä, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä vaatii ilmoittamansa asian käsittelyä. Vaatimus
kokouksen pitämisestä on esitettävä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle. Hallituksen on viipymättä vaatimuksen saatuaan kutsuttava kokous koolle. Jollei kokousta ole kutsuttu koolle, menetellään yhdistyslain 20 §:3 momentin mukaan.

10§ VUOSIKOKOUSASIAT
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja muut toimihenkilöt.
2. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
3. Hyväksytään kokouksen työjärjestys.
4. Esitetään yhdistyksen toimintakertomus ja päätetään sen hyväksymisestä.
5. Esitetään yhdistyksen tilit ja toiminnantarkastajien lausunto.
6. Vahvistetaan tilinpäätös, päätetään vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille.
7. Valitaan yhdistyksen puheenjohtaja kaksivuotiskaudeksi.
8. Valitaan hallituksen varsinaiset jäsenet ja varajäsenet erovuoroisten tilalle.
9. Valitaan varsinainen toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja.
10. Määrätään hallituksen jäsenten ja muiden toimihenkilöiden kulukorvaus
11. Esitetään ja hyväksytään toimintasuunnitelma
12. Määrätään jäsenmaksun suuruus ja perimistapa.
13. Hyväksytään talousarvio.
14. Käsitellään muut kokouskutsussa esitetyt asiat. Muut vuosikokouksessa käsiteltävät asiat on ilmoitettava hallitukselle vähintään 7 päivää ennen kokousta.

11§ HALLITUS
Yhdistyksen toimintaa johtaa ja sen asioita hoitaa vuosikokouksessa valittu hallitus, johon kuuluu kahdeksi vuodeksi valittu puheenjohtaja ja kuusi (6) varsinaista ja kaksi (2) varajäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä keskuudestaan tai ulkopuolelta taloudenhoitajan sekä muut tarvittavat toimihenkilöt ja toimikunnat.
Hallituksen jäsenistä kolme (3) ja varajäsenistä yksi (1) on vuosittain erovuorossa. Ensimmäisellä kerralla erovuoroisuus ratkaistaan arvalla.
Hallituksen jäseniä valittaessa pyritään tasapuolisesti valitsemaan edustus eri koulutusasteilta ja koko yhdistyksen toiminta-alueelta. Lisäksi hallitus voi kutsua kokouksiinsa tarvittaessa asiantuntijoita, joilla on puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.
Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja kolme (3) jäsentä on läsnä.
Hallituksen kokoukseen voi osallistua myös etäyhteyden kautta. Tällöin osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus on voitava selvittää tavallisessa yhdistyksen kokouksessa noudatettaviin menettelyihin verrattavalla tavalla.

12§ HALLITUKSEN TEHTÄVÄT
Hallituksen tehtävänä on suunnitella ja johtaa yhdistyksen toimintaa. Hallitus panee toimeen kokousten päätökset, valvoo sääntöjen noudattamista, kutsuu koolle yhdistyksen kokoukset, määrää niiden ajan ja paikan sekä huolehtii kokousjärjestelyistä ja hoitaa huolellisesti yhdistyksen taloutta ja pitää jäsenluetteloa.

13§ YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN
Yhdistyksen nimenkirjoitusoikeus on puheenjohtajalla, varapuheenjohtajalla ja taloudenhoitajalla. Nimenkirjoitusoikeutta voi käyttää edellä mainitusta henkilöistä kuka tahansa yksin.

14§ YHDISTYKSEN KOKOUSKUTSU
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus sähköpostitse seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta. Kutsussa on mainittava kokouksessa esille tulevat asiat.

15§ LAHJOITUKSET JA RAHASTOT
Yhdistyksellä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä omistaa rahastoja. Toimintansa rahoittamiseksi yhdistys voi pitää myyjäisiä ja arpajaisia sekä muita huvitilaisuuksia asianomaisen luvan saatuaan.

16§ SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA YHDISTYKSEN PURKAMINEN
Yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta voidaan hallituksen ehdotuksesta päättää yhdistyksen kokouksessa ja päätöksen syntymiseen tarvitaan 2/3 äänten enemmistön annetuista äänistä.
Myös yhdistyksen jäsenet voivat ehdottaa sääntöjen muuttamista tai yhdistyksen purkamista, ja ehdotus on tällöin annettava hallitukselle, joka oman lausuntonsa kanssa esittää sen kokoukselle. Muutos- ja purkamisehdotukset on mainittava kokouskutsussa.

17§ VAROJEN KÄYTTÖ YHDISTYKSEN PURKAUTUESSA
Yhdistyksen mahdollisesti purkautuessa varat on käytettävä yhdistyksen tarkoitusperien toteuttamiseksi viimeisen kokouksen lähemmin määräämällä tavalla.